laatste update september 2024
E.coli
Informatie ziektebeeld
E. coli (Eschericia coli) is een bacterie die zich in de mest van diverse diersoorten kan bevinden, en met die mest op de grond terecht kan komen. Hij komt ook bij alle mensen voor in de darmen. Bij de mens veroorzaakt deze bacterie onder normale omstandigheden geen ziekte. Sommige varianten E. coli (EHEC/STEC) kunnen echter onder bepaalde omstandigheden wel maag-darmklachten veroorzaken. De symptomen in ernstige gevallen bestaan o.a. uit bloederige diarree, braken, misselijkheid en buikkrampen. De symptomen kunnen 2-9 dagen aanhouden.
Tijd tussen besmetting en optreden van klachten (incubatietijd)
3- 4 dagen.
Waar speelt het/welke afdelingen
Aanhangen pluimvee
Aanvoer
Delenafdeling
Fileren en ontbenen
Panklaar
Slachtafdeling
Populaire namen
Berichten over EHEC en STEC bacteriën zijn de afgelopen tijd regelmatig in de media verschenen.
Kans op besmetting
E. coli komt bij veel pluimvee voor. Medewerkers in de pluimveeverwerkende industrie kunnen besmet raken met E. coli als ze in aanraking komen met besmette mest. De bacterie zal zich vooral via de ontlasting van dieren verspreiden, maar kan door besmetting van dier op dier in principe over het hele karkas voorkomen. Het is mogelijk dat de bacterie tijdens het slacht- en verwerkingsproces een infectie veroorzaakt bij slachthuismedewerkers, maar de kans is klein. In dat geval moet de bacterie (in voldoende hoeveelheden) via de handen naar de mond worden overgebracht, bijvoorbeeld indien er gegeten of gedronken wordt zonder de handen te reinigen.
Vaccinatie
Er is geen vaccin beschikbaar.
Waar moet je op letten?
Goede (hand)hygiëne is erg belangrijk in het voorkomen van besmetting.
Klik hier voor een weergave van de risico’s van dit agens per afdeling. (Bron: IRAS-onderzoek in de pluimveeverwerkende industrie 2012)